Naptár
«  December 2021  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
HISTATS

Statisztika

 


06.01. Kisgyermek sikertelen reanimációja..:(
 


06.02. Az idei évben is megszépítettük a mentőállomás udvarát. Ebben segítségünkre  volt a Közszolg. Kft;amely a palántákat adta nekünk;
illetve a dolgozók;akik elültették azokat.  Íme az eredmény .:


06.11. Gógánfa családi nap; főzőverseny & focikupa
Idén "csak" főzésben indult a mentőállomás; viszont így is megszereztük a harmadik helyezést :)


06.23. Itt a nyár ; a szünidő;a nyári táborozások kora. e napon Sümegen a Ramassetter iskola nyári táborozó kisdiákjai és pedagógusai keresték fel a mentőállomásunkat.
Itt Bécsi Tamás és Simon Roland fogata őket. Bemutatták kezdésképpen a bennlévő mentőautót, annak felszerelését.
Ezután az alapvető elsősegély-nyújtási fogásokkal ismertették meg a gyerekeket;majd aztán jött a különböző mentéstechnikai eszközök kipróbálása;használatuk gyakorlása. :).
Képek a látogatásról itt:


 


07.08 . Eljött az idő arra; hogy Tomor Zoli májusfája is kitáncolódjon egy kis főzőcske és társasági program kíséretében :)
Ákos köszöni; jól van :)


07.10. A nap elsősegélynyújtása:  A beteget kollektív családi diagnózis felállítása után ( biztos infarktusa van !) fektéből talpra állítják és leöntik egy lavór vízzel .
  A kánikula is meghozza a szokásos beteganyagot - minimális folyadékbevitel + elégtelen minőségű táplálkozás + túlzott napozás = SBO


07.16. Beindult a nyári szezon: a szokásos nyári program része a révfülöpi "konténerszolgálat;ami strandszolgálattá szelídült..
Az idei programot bonyolítja; hogy közben Balatonfüreden is zajlik az  úszó VB; az ajkai kórházban épp szünetel a CT működése;stb.
A munka változatlan: turisták  és bejelentők akiknek fogalma sincsen arról hogy melyik településen vannak éppen; kerékpárosok;akik védőfelszerelés nélkül próbálnak az utakon cikázni az autók között..
Az egyik alkalommal egyirányú mellékutcából vágódott kim a főútra egy kerékpáros. Elmondása szerint nem gondolta volna ;hogy egy júliusi vasárnap délután ;a Balaton-parton jön arra autó.
Valószínűleg az autó vezetője sem hitte volna hogy egy mellékutcából (a kötelező haladási iránnyal szemben) egy kerékpáros vágódik a szélvédőjére. A sérültet ellátás után kórházba szállítottuk.


07.17.  Napi tapasztalat:

  • Kisflexre ne szereljünk fűrészkorongot;
  • Ha mégis, akkor a vágni szánt fadarabot ne a bal kézzel fogja senki.
  • Mert úgy jár mint az a sérült akihez hívták a mentőt...

07.21 Révfülöp; konténerügyelet
Csendes napnak indult;de aztán felpörögtek az események;belgyógyászati rosszullét a hőségben; kifordult és eltört boka Révfülöpön..Esten  iparkodás haza; kezdődnek a Sümegi Jakab-napi rendezvények....


08.01.  HŐSÉGRIASZTÁS

Légköri front továbbra sem éri el a Kárpát-medencét, de a felettünk elhelyezkedő igen meleg levegő a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatást válthat ki.  
A szokásosnál  több fokos melegedés miatt azonban a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatás jelentkezhet. Akár fejfájás, migrén, akár vérnyomás-ingadozás is felléphet, de ingerlékenyebbekké is válhatnak. A kánikulában, a nagy hőségben a szokásosnál több folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet, ásványvizet, teát, illetve levest! Kerüljék az alkohol tartalmú italokat! Az erős ultraibolya sugárzás miatt a déli órákban kerüljük a tűző napsütést, húzódjunk árnyékba, és használjunk fényvédőkrémeket! 


08.02 Nyalóka darabját aspirálta egy kisgyermek egy közeli településen. A MICS a helyszínre 61-es KIM-et és helikoptert indított. A kiérkező egységek a problémát elhárították ; és  a gyermeket további megfigyelésre Keszthelyre szállították. Sűrű és mozgalmas nap volt ez egyébként ; a forró kánikula mindenkit megvisel. ..Az éjszaka sem telt nyugodtan; balesetek;rosszullétek sorozatban;magyar és külföldi állampolgárok vegyesen..
 


08.03 A Csabrendek -Szentimrefalvai útelágazóban személyautó borult fejtetőre eddig ismeretlen okból . A helyszínen csak könnyű sérültet találtak a kiérkező mentők; akik végül a helyszínen maradtak. Szintén  ezen a napon Csabrendek és Gyepűkaján között robogóval bukott egy személy akit ellátás után 61-es autó szállított kórházba.


08.12  Sikeres szereplés Lengyelországban
A korábbi években Cichowoban illetve Smigielben megrendezésre kerülő nemzetközi hagyományőrző kocsifecskendő-versenyt ezúttal a Czempin melletti Gluchowoban bonyolították le 25 lengyel és 6 külföldi induló csapattal.
A szervezők tervei szerint ezután a régió különböző települései forgó rendszerben adnak helyet a versenynek. Az átszervezett rendszerű verseny  nemzetközi mezőnyében első helyezést ért el a sümegi csapat!
Külön jó érzés volt ,hogy Sümeg városvezetése is képviselte településünket; a dísztribünön ott ült Végh László polgármester; Dr Czili Ernő aljegyző; Meszlényi Dezső képviselő és Varga János.
Külön érdekessége a történetnek; hogy Meszlényi Dezső az átalakított sümegi csapatban induló versenyzőként is pályára lépett!  :) A négynapos program első napja az utazással telt el; a második nap versennyel;
a harmadik napon - vasárnap- a környék nevezetességeit mutatták be házigazdáink ; hétfőn reggel pedig indultunk haza. Képek itt nézhetők meg :

 További képalbumok ; riportok:  


08 .19. Sümeg és Tapolca között Skoda borult az árokba-személyi sérülés nélkül:


  08.19 A 84-es főúton ütközött két jármű. Egy anyukát és csecsemőjét kellett kórházba szállítani.

.


08.24. Káptalanfai óvodások jártak a mentőállomáson;ismerkedtek autóinkkal;felszereléseinkkel:


08.28. Sikeres újraélesztés 
Idős ember légzésleállásához hívtak mentőt egy idősotthonba Sümegen. A  kiérkező mentő a helyszínen reanimációba kezdett;illetve a MICS ideirányított egy helikoptert is.
Az újraélesztés sikeres volt;a beteget állapotstabilizás után helikopter szállított kórházba.


09.02. Gyalogőrség és aktív szereplés a második Sümeg Trail terepfutóversenyen: 


 


A közelmúltban egy kisgyereket hoztak be szülei a mentőállomásra rosszulléte miatt. Az elsődleges ellátás a mentőállmáson megtörtént;ezt követően a gyermeket kórházba szállították bajtársaink.
A szülők a múlt héten ismét felkeresték a mentőállomást;és ekként fejezték ki hálájukat :

  


09.05 Autóbaleset Sümeg külterületén

Egyszemélyes történet : eddig ismeretlen okból az autóval vezetője árokba hajtott és felborult- egy könnyű sérült .


2017.09.10 Személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Sümeg belterületén.

A jelenlegi adatok szerint eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze két  személygépjármű a 84-es számú főút 21. kilométerszelvényében 2017. szeptember 10-én 10 óra 47 perckor. A közlekedési baleset helyszínelése és a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon 11 óra 29 perctől félpályás útlezárás volt érvényben, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt. A sszemélyautóból egy beszorult sérültet a tűzoltók vágtak ki;Őt ellátás után kórházba szállítottuk.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/baleseti-hirek/ujra-jarhato-a-84-es-szamu-fout

Aktuális:
(frissebb hírekért görgessen lefelé !)


2017.09.14. Ha csütörtök; akkor 61 takarít:

Napközben 61 -et "megkezdett újraélesztéshez" riasztották a megye szélére; párhuzamosan a sármelléki helikopterrel
. Kiérkezéskor a beteg ellátásában (RSI) segédkeztünk;illetve a feltalálási helyszínről (erdő) a zalaerdődi focipályára szállítottuk a helikopterhez a beteget


10.08 Hordágyjavítás miatt 19/61-nek el kellett mennie a Profile Mentőgyár kistarcsai telepére- pár fotó innen :


2017. október 16 -án, az újraélesztés világnapján Főigazgató Bajtárs utasítása alapján minden mentőállomáson nyílt napot tartunk 10-16 óra között.
Az érdeklődőknek bemutatjuk a mentőautót (ha igénylik), komplex eszköz nélküli reanimatiot oktatunk, amit gyakorolhatnak.


Immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Újraélesztési Társaság felhívására a „Restart a Heart Day” esemény.
Minden év október 16-án a csatlakozó európai országokban számos helyszínen önkéntesek segítenek minden érdeklődőnek, hogy az újraélesztés lépéseit elsajátítsák.
Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében.
Az önmagában elkeserítő tényt súlyosbítja, hogy feltételezések szerint kétharmaduk megmenthető lenne,
amennyiben az észlelést követően az első 3-5 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.
Az újraélesztési algoritmust alig egy óra alatt meg lehet tanulni, a hatékony mellkasi kompressziók elsajátítása ennél is kevesebb idő alatt lehetséges.
A vizsgálatok azt mutatják,hogy már egy általános iskolás diák is képes a megfelelő beavatkozások elvégzésére.
Az Európai Újraélesztési Társaság és az Európai Parlament kezdeményezésére az Újraélesztés Világnapján ingyenesen oktatások vehet részt minden érdeklődő Európa számos részén.
A "Restart a Heart Day" (Indíts újra egy szívet) nemzetközi kampányhoz csatlakozva az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány ;a Magyar Oxyologiai Társaság és az Országos Mentőszolgálat az ország több pontján képzéseket szervez ezen a napon 10-16 óra között.

 

ASümeg TV híradása erről: http://sumegonline.hu/hirek/sziv-city-kulonleges-eletmento-program-indult-magyarorszagon/


Szív City - Különleges életmentő program indult Magyarországon
 
Életmentő mobiltelefon-applikációt mutattak be a sajtó képviselőinek ma reggel a mentők Markó utcai székházában. A Szív City program lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével  riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja,  így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.
Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív Cityelsősegélynyújtókat is.
Magyarországon évente több ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, életüket csak a perceken belül megkezdett újraélesztéssel lehetne megmenteni. Az egyedülálló Szív City rendszerhez csatlakozó, életmentésre vállalkozó emberek, és az applikáció segítségével reményeink szerint egyre több betegnek adhatunk esélyt a túlélésre.
A mobil-applikációt az Alerant informatikai cég, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatios Társaság, és az Országos Mentőszolgálat együttműködése hívta életre, letöltése bármilyen Android vagy IOS operációs rendszerrel működő okostelefonra ingyenesen lehetséges. Az „éles üzem” jövő héten indul, az első időszakban budapesti mentési eseményeket közvetítve, majd várhatóan hónapokon belül már országos riaszthatósággal.
Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján (Restart a Heart Day) az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosít az újraélesztés, a mellkaskompressziók begyakorlására.
 
Az applikációról készült videót az alábbi linkeken érhetik el:
Megtekintés:  https://www.youtube.com/watch?v=r3LK2y5M6Dg&feature=youtu.be
Letöltés:https://wetransfer.com/downloads/70ac9ddb6bbb242f244245d36e08d26220171010122950/a534c1
10.16. Az újraélesztés világnapján több helyi gimnazistacsoport érkezett a mentőállomásra:
A csoportokat Kovács Tibor állomásvezető fogadta;majd két csoportra osztva bemutattuk az érdeklődőknek az alapvető életjelenségek vizsgálatát;
és az újraélesztés mikéntjét.A bemutatást gyakorlás követte ;illetve a felmerült kérdésekre válaszoltunk.


Ismét gyarapodott a Sümegi Mentőállomás:a Veszprém Megyei  04 Alapítvány -az ide befolyt pénzt magánszemélyek és cégek az adójuk egy százalékából ajánlották fel - jóvoltából beszerzésre került egy korszerű; nagy teljesítményű;
energiatakarékos LG MiniBeam PH150G projektor.
A készüléket elsősorban oktatási továbbképzési területen ;prezentációk bemutatásakor tudjuk hasznosítani. 
A gép paraméterei itt megtekinthetők: http://www.lg.com/hu/projektorok/lg-PH150G


11.10. A Zalagyömörői Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület pénzadományának köszönhetően cserélhettük újabb típusokra meglévő,
illetve cserére szoruló eszközeinket. Nagylelkű segítségükért köszönet innen is !


 


11..11. Futóverseny Veszprém 2017. Márton napi Napló-Trail 
 Sümegről két fő (Bakos Gergő és Gyalog Balázs )is futott az OMSZ-csapatban: 
11.12 Hipotonia;ami három nap után vált sürgőssé : https://photos.app.goo.gl/fLq09ktrpR0iJZzz1


11.17. T Rádió riport :A mi világunk
- "Hivatás és Futás az Életért". Vendégeink a témában: Bakos Gergely mentőápoló és Kovács Tibor állomásvezető OMSz Sümeg mentőállomás. 
http://www.tradio.hu/listen.php?file=3326

11.19 Ezt is megértük: nyolc hónappal ezelőtti rosszulléthez hívtak mentőt...


11.27. Ajándék a mentőállomásnak

A sümegi mentőállomás egy nagyképernyős LCD televízióval gazdagodott Dömötör Attila segítségének köszönhetően.
Ajándékát ezúton is köszönjük !


2017.12 hónapban egészségügyi és elsősegély-nyújtási előadásokat tartottunk Sümegen
(képek nemsokára)


2017.12.06 Bazsi  :Idős gépkocsivezető ;este nekivág egy ~ 700 km-es Németországi útnak;és persze  ott meglepetés:a nappali pára napnyugta után lefagy az úton..egy könnyű sérült -nyilatkozat ellenében helyszínen hagyva.


Sümegen ebben az évben is megrendezésre került a már hagyományosnak mondhat adventi forgatag. Ezen közösen vett részt a Sümegi Tűzoltóság; az ÖTE, és a Mentők csapata. Bakos Gergő a ronda pulcsis futásban jeleskedett; a többiek a forralt bor készítésben és fogyasztásban szorgoskodtak. :)
 

Belépés
Site Translate - 2
Widget By SafeTricks
Mini chat
Zene
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 75
Oszd meg !