Naptár
«  December 2021  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
HISTATS

Statisztika

2014. 01.06.
Mentődolgozók munkájának elismerése a "Sümeg város napja"- ünnepségen
.

A városnapon tizennyolcan kaptak elismerést évtizedes kiemelkedő tevékenységükért.

Tóth József egészségügyi pályafutását 1963-ban kezdte meg az Országos Mentőszolgálat veszprémi mentőállomásán. Kezdetben megyei helyettesként dolgozott, majd egy éven keresztül a sümegi mentőállomáson végezte munkáját.Hangsúlyt fektetve tudásának gyarapítására 1969-ben sikeres mentő szakápolói vizsgát tett. Ezt követően már, mint mentő szakápoló folytatta munkásságát a veszprémi mentőállomáson.A szakma iránti önzetlen elkötelezettségének is köszönhető, hogy az ajkai, sümegi és tapolcai mentőállomásokon folytatott tevékenysége mellett a gazdasági vezetőség is számíthatott aktív közreműködésére.1981. után kérte végleges áthelyezését a sümegi állomásra, miközben újabb továbbképzése céljából a veszprémi rohamkocsin teljesített szolgálatot.Több évtizedes fáradhatatlan szolgálatkészségét nyugállományba vonulása előtt a budapesti vezetőség Dr. Oravecz Béla- emlékéremmel köszönte meg.Tóth József 2001-ben vonult nyugállományba, a közel 40 éves, Országos Mentőszolgálatnál eltöltött munkaviszonya után, amely követendő példaként szolgál e nehéz szakmai ifjabb generációi számára.Tóth Józsefnek az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött több évtizedes kimagasló szakápolói munkásságát Sümeg Város Önkormányzata Sümeg Egészségügyéért Emlékplakettel ismeri el.

Klesitz Jenő 1960-ban kezdte meg egészségügyi pályafutását az Országos Mentőszolgálatnál.

Ettől az időponttól kezdetben megyei helyettesként dolgozott, majd 1961-től az akkor ünnepélyesen átadott sümegi mentőállomás alkalmazásába állt, amelynek létrehozásában alapító tagként vett részt. Továbbképzése részeként 1965-ben mentő szakápolói képesítést szerzett, majd jeles eredménnyel 1980-ban elvégezte a Kállai Éva Egészségügyi Szakközépiskolát. A sümegi állomáson 20 éven keresztül látta el a főápolói feladatokat, hivatástudattal, felettesei maximális megelégedésére.2001-ben érkezett el számára a nyugállományba vonulás időpontja, azonban még 6 éven keresztül, 2007 decemberéig erősítette az állomás apparátusát, mint szolgálatvezető.
Az Országos Mentőszolgálatnál 47 év munkaviszonnyal rendelkezik, amely országos szinten is egyedülálló. E sok éves példaértékű szolgálat nem maradt elismerés nélkül, Dr. Oravecz Béla-emlékérem, „Hűséges Szolgálatért” emlékérem, illetve "Főigazgatói Dicséret "kitüntetésekben is részesült.Munkáját mindvégig a precíz munkavégzés, a kollégáival és az egészségügyi intézményekkel kialakított szilárd, jó kapcsolat és a betegeken való feltétlen segíteni akarás jellemezte. Mindvégig gyakorlottan teremtette meg a megfelelő körülményeket a betegellátáshoz. Fiatalabb munkatársai támaszkodhattak tapasztalataira, megszerzett tudására, és örömmel tanultak tőle. Klesitz Jenőnek az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött több évtizedes kimagasló szakápolói munkásságát Sümeg Város Önkormányzata Sümeg Egészségügyéért Emlékplakettel ismerte el. Képek
https://goo.gl/photos/3qnEtT2iT58GGL9Z6


2014.01.11. Csak a szokásos szombat esti program: földön fekvő részegek , betépett fiatalok beszállítása a környék sürgősségi osztályaira.Szinte lehetetlen feladat  :megértetni az állampolgárral - hogy a 170-es szívfrekvencia nem a hosszú élet titka.Valódi betegellátást egy esetben kellett végeznünk: egy beteg műtött könyökén nyílt szét a sebterület;illetve az abban levő két tűződrót közül egy teljesen kijött a sebből;a másik "csak" félig.. https://goo.gl/photos/ArmqivTmju1XceVR9


01.12. Ilyen is van-sajnos...egyórás veszteglés értelmetlenül. A bejelentés szerint stroke történt. Kiemelt mentőegységünk a hívástól számított négy perc múlva a lakáson van. Viszont a hozzátartozók (értelmiségi család;kórházi dolgozó is van köztük) elképesztően negatív hozzáállása miatt a mentőszemélyzet egy teljes órán át vesztegelt a lakáson. Történt ugyanis, hogy a család jelen-és távol lévő tagjainak nem felelt meg a területileg illetékes kórház;hanem egy másik megyében lévő kórházi osztályra akarták a beteget elszállíttatni. Tették mindezt úgy hogy a beteg nincs gyámság alá vonva - tehát nem rendelkezhetnek felette..A kiszemelt kórház viszont -értelemszerűen a TEK miatt -nem fogadta a beteget . A pikírt; gúnyos beszólásokkal sem takarékoskodtak eközben: "majd én küldök mentőt Sümegre,ha maguk képtelenek..."/ Egy órán át tartó huzavona kellett ahhoz, hogy a beteg végre elszállításra kerülhessen - illetve ennyi idő telt el teljesen feleslegesen;értelmetlenül egy mentőautót lekötve..
https://drive.google.com/drive/u/3/folders/0B40aQ0n7p6ERLXM5S1VnMDkybE0?ogsrc=32
01.16. Ha csütörtök, akkor 61-esnek heti takarítás:https://goo.gl/photos/wfv9g7MZM5F72M6F8
A nap folyamán nem mindennapos esethez vonult 61 és 71. Bolti lopás elkövetőjének funkcionális rosszulléte alakult ki a jegyzőkönyv felvétele során. A vizsgálat során az elkövető a kórházi ellátástól elzárkózott,ezért végül is nyilatkozat ellenében a helyszínen maradt. A nap folyamán szállítottunk beteget Keszthelyre illetve vonultunk a 71-es úton Révfülöp térségében történt autóbalesethez is. Odáig végül nem kellett mennünk;a jelenlévő egységek felszámolták a kárhelyet - így állomáshelyünkre tértünk vissza.
https://goo.gl/photos/vcTfJoAddBADuRRU7
01.20  Fél éve fennálló anaemiás panaszai miatt fordult beteg a háziorvosához. Az másnapra (21-re előre megírva) 7/00-ra -2ób sürgősséggel- esetkocsit kér  mentőtiszttel a szimpla betegszállítási feladat elvégzésére. Gazdag ország vagyunk: betegszállító szolgálat; tömegközlekedés igénybevétele-mint opció - fel sem merült...
 
01.22. Ismét gyarapodott mentőállomásunk mentőmúzeuma. Az egykori sümegi ruhagyár épületének  pincéjében talált polgárvédelmi és egészségügyi felszerelések közül Gáspár Péter bajtársunk mentett meg  meg néhány darabot az enyészettől és behozta a gyűjteményünkbe.
https://drive.google.com/open?id=0B40aQ0n7p6ERdEhsR2pqZ2VNV2M​​​​​​​
2014.01.24.Szívritmuszavara okozott panaszokat annak a betegnek,akinek két nap kellett ahhoz;hogy orvosi segítséget kérjen. A háziorvos három EKG-t készített ;majd kórházba utalta a még ekkor is vonakodó beteget. https://photos.google.com/share/AF1QipNtLrPeJ90axfKn93CvuQc4eJ3PhBaV89U511tb06NyOKHXiIcV1-wwP8CGUrB1sw?key=NHk5UDBHZWJDd2ZYaERZZF9ibXhDUExvbV9rSEpn
02.02.  Kemény nap virradt ránk: az előző este óta ónos eső hullott a Dunántúlra.   Az utakat,járdákat szinte sehol nem takarították. Reggel nyolc és délután három között szinte megállás nélkül szállítottuk a betegeket,sérülteket kórházba. Volt olyan helyszín; ahonnan csak úgy tudtunk kijönni; hogy közben előttünk szórták fel az utat...

02.11.  Furcsa: 24 órán belül háromszor ugyanabba az utcába kivonulni.. ebből kétszer ugyanarra a címre.  A harmadik alkalommal sajnos már nem tudtunk azon a fiatalemberen segíteni, aki vélhetően áramütés áldozatává vált lakásukon.
https://goo.gl/photos/Xr3NFnoFdDZ9Q1u47

02.25. Gógánfán , a Művelődési házban tartott Kovács Tibor elsősegélynyújtás- oktatás a helyi érdeklődőknek. Témák:
vérzéscsillapítás, ájulás; eszméletlen sérült ellátása, újraélesztés, idegentest eltávolítása légútból stb........( csecsemő,gyermek témakörben  is)
.A két órányi elméleti részt gyakorlati oktatás tette teljessé.

https://goo.gl/photos/qQYfgjLtobw33woN7

02.28. Egy átlagos nap.. Beszerelésre kerültek a nemsokára (?) rendszerbe álló tabletek tartói . Az MA0108 műszaki vizsgára felkészítés miatt kiesett; viszont  visszakerült Sümegre az IHA 162 ; emiatt most a Toyota a KIM-autó; egy csere-Ford pedig a 2-es 24-es. Hétfőn érkezik előreláthatólag az új mentőautó a sümegi mentőállomásra (Mercedes Benz) .
Az új autó szerelvényezése után a Mercedes KIM autóként fog futni;a Toyota és a csere - a MA0085 frsz. Ford  és az IHA162 elkerül Sümegről;az eddigi KIM lesz a 2-es 24-es.
Bekötésre került a garázsba az új autó központi töltőkábele;és a 7-17 közti kivonulások után megejtettük a szokásos heti takarítást is:


0228. Elsősegélynyújtásai ismeretek oktatása Csabrendeken :https://drive.google.com/open?id=0B40aQ0n7p6ERSXN5MVQwV080d3M


03.03. Nincs új a nap alatt: három napja tartó nőgyógyászati vérzés.. 3-4-napja kialakult mélyvénás  trombózis; MR vizsgálatra (szimpla) betegszállítás.
https://goo.gl/photos/X3zPBuHnE4pw9Apo6
A legújabb mentőautók szolgálatba állításával folytatódik az Országos Mentőszolgálat és a Mercedes-Benz 40 éves együttműködése. A jubileum alkalmából a zsámbéki Drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központ területén, sajtótájékoztató keretében mutatták be az új, sárga színű MB Sprinter 316 CDI mentőautókat, valamint muzeális Mercedes mentőautókat is. A résztvevők a helyszínen a mentőgépkocsi-vezetők vezetéstechnikai tréningjét és egy korhű (1980-as évek) mentési bemutatót is megtekinthették. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Dr. Szócska Miklós, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, valamint Dr. Burány Béla az OMSZ főigazgatója is.
http://www.mentok.hu/40-eves-az-orszagos-mentoszolgalat-es-a-mercedes-benz-egyuttmukodese-uj-mercedes-benz-sprinter-mentoautokkal-gyarapodik-az-ors.html?type=1
Az eseményen részt vett Simon Roland bajtársunk is ;  és ha már ott volt, hozott Sümegre egy új Mercedes mentőautót.Érkezés az állomásra:

https://goo.gl/photos/mMrF9TsEN15XCVdx9
03.04. Reggel hétkor munkaértekezlet keretében ismerkedés az új autóval;annak kezelésével. Ezután az IHA 162 kiürítése;átrakodás az új autóba.
https://goo.gl/photos/Sd7dvWtP9uY312zc9
03.07. Eszméletlen stroke-os beteghez kért segítséget a 63-as autónk személyzete. A beteg átadása a sármelléki helikopternek a helyi kórházban történt:
https://goo.gl/photos/9tftsGisNJz4EMNk8
 
03.10. Csak egy csendes nap: ittas fejsérült beszállítása a területileg illetékes sebészetre. Az állampolgár nem érti miért nem várjuk meg és visszük haza az ellátása után.
Exsiccálódott "sportember" beszállítása  kórházba... A tranzit során azért csak megemlítette a "sportember";hogy időnként szed nem legális szereket is /Pl:Naposim
/
Igaz;hogy hazánkban nem forgalmazott szereket eszik egy cirillbetűs dobozból.. igaz, hogy semmit nem tud róla- de azért eszi..Betegátadás után a keszthelyi kórházban és hazafelé:

https://goo.gl/photos/3PBeU7vMfeCdHPs29
03.12. Különösebb történet nélkül- Ajkán betegátadáson két új típusú mentőautó. Hát nem szépek ? https://goo.gl/photos/Bp5BMKHZaustT2i67
 
0313. Reggeli váltás után 62 Budapestre vonult ki :-D  https://goo.gl/photos/s79djUYXnisfTcww5
 
03.14. Átlagos nap: betegek szállítása kórházba vagy lakásra. Izgalmat csak a MOL számlázórendszerének leállása okozott:se pénz -se kártyaelfogadás -viszont a tankolás már megtörtént...    
https://goo.gl/photos/CBmTPKYBMX5a1M9j9
 

03.15. Zalaszántó és Keszthely között  történt balesethez riasztották 19/63 KIM autónkat. Keszthely felől érkezett a személyautó, majd kisodródott az útpadkára.
Ezután - a kormányvisszahúzás miatt - a szemközti árokba hajtott és felborult. Az autót vezető nő könnyű fejsérülést szenvedett; őt ellátás után kórházba szállították bajtársaink.
Az Index.hu híradása erről:   http://index.hu/mindekozben/poszt/2014/03/16/fejreallt_egy_auto_zalaszanton/
Saját fotók:
 
https://goo.gl/photos/cxjN4uguYT28f1GF8
 


03.20 A mentőápolók által használható korszerű felszerelések  kerültek a napokban átvett új Mercedes típusú mentőautóba
A mentőállomás vezetője, Kovács Tibor elmondta, az országban összesen tíz gépkocsit adtak át az Országos Mentőszolgálat vezetői, amelyből kettő Veszprém megyébe, Sümegre és Balatonfüredre került. A mentőt már az átvétel másnapján üzembe helyezték. Az első beteget, egy utcán rosszul lett személyt az ajkai kórházba szállítottak.


Tomor Zoltán az új mentőautóban az első szállítás után (Fotó: Tisler Anna)

- Az új autóban a hordágy oldalirányban is  kihúzható, így a beteget három oldalról meg tudjuk közelíteni - mutatta Kovács Tibor. - A betegellátás idejére a székeket összecsukjuk, így még nagyobb hely áll a személyzet rendelkezésére. Minden felszerelésnek gyárilag kialakított helye van. A gépkocsit klímával ellátott, valamint a vezető dolgát megkönnyítő műszerekkel szerelték fel.

A cikk szerzője:Tisler Anna  Forrás:veol.hu  http://veol.hu/sumeg/uj-mentoautot-kaptak-1611075


03.24. Mint említettük; több dolgozónk is mentőszakápolói képzésben vesz részt. A közelgő vizsgákra felkészülés jegyében egy kis gyakorlás volt az állomáson https://goo.gl/photos/mVzKJ6FBpSKkm74EA   - A vizsgák jól sikerültek; mindhárom bajtársunk - Bakos Gergely, Bagyó Sándor, Gyalog Balázs - sikeresen abszolválta azokat. Gratula nekik innen is!


03.26 tavaszi nagytakarítás: https://goo.gl/photos/UXPdfwZiwieXdHj8A

03.28   A tegnapi nap folyamán sajtótájékoztató keretében mutattuk be az új Mercedes mentőautónkat a sajtó munkatársainak. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Onódi Lívia regionális orvosigazgató is; aki elmondta, hogy a sürgősségi betegellátás javításának érdekében országosan 1500 dolgozó képzése folyik;épül 22 mentőállomás, és hatvanat felújítanak. Az autót Kovács Tibor állomásvezető mutatta be a sajtó munkatársainak.  A különbségek érzékeltetésére a gyakorlatban is személtette, összehasonlította  az eddig rendszerben álló technikát az újjal. Újdonság a sok gépjármű-extra mellett az infúziómelegítő, amelynek főleg a téli mínuszokban kihűlt személyek ellátásában vesszük majd hasznát. Az autó klimatizált, színezett hővédő üvegezéssel ellátott. A hordágy több irányban mozgatható;így a  beteg az ellátás során három oldalról megközelíthető. Maga a betegtér kialakítása , belmagassága lehetővé teszi az ellátó személyzet számára a kényelmes munkavégzést.  képekhttps://goo.gl/photos/kHJL1UEfVJs9ngG38


04.02. Miközben 62-es autónk rója a megyei köreit; addig az immár 63-as autó sem tétlenkedett: idős -66 éves asszony metszés közben a fának támasztott létráról leborult. Eközben vélhetően bordasérülést szenvedett el, ezért kórházba szállítottuk.  Képek: https://goo.gl/photos/F11jxdy4jzzmPv7u9


04.03. Ilyen is van-szerencsére csak ritkán. 3-án vásárolni voltunk Keszthelyen .Onnan hazaindulva a Várvölgyi úton futottunk bele egy nem sokkal azelőtt történt balesetbe. A helyszín felmérése után jött a mentők értesítése,majd a kiérkező két egységnek egy kis segédkezés,aztán irány tovább haza. /MZ/  Másnap aztán némileg meglepő hír a sajtóban :
Két halálos áldozat a cserszegi balesetben
Cserszegtomaj - Várvölgy - Meghalt két kerékpáros csütörtökön a kora esti órákban a Cserszegtomaj és Várvölgy közötti útszakaszon, ahol egy személyautóval ütköztek. A balesetnek szemtanúi is voltak, de a helyszínen az áldozatokon és a személyautó vezetőjén kívül a rendőrség nem talált senkit. 
Két halálos áldozata van annak a balesetnek, mely csütörtök kora este történt Cserszegtomaj közelében. A balesetet okozó várvölgyi autós több járművet is nagy sebességgel megelőzve, hátulról ütötte el a két kerékpárost a Keszthelyt Várvölggyel összekötő úton. A baleset nappal történt, így nem volt kötelező a biztonsági mellény. A rendőrség arról nem tudott adatokat közölni, hogy volt-e mellény a két áldozaton. A balesetnek több szemtanúja is volt, akik nem maradtak a helyszínen. A rendőrség kéri, hogy aki látta az esetet, az mindenképpen jelentkezzen a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A két középkorú embernél nem voltak iratok, de a mobiltelefonjuk alapján feltételezhető, hogy németek vagy osztrákok voltak. A rendőrök a környékbeli szálláshelyeket felkeresve próbálják azonosítani, hogy ki lehetett a baleset két áldozata.
A személyautót vezető férfi az elsődleges orvosi vizsgálatok alapján könnyebb sérüléseket szenvedett. Szerző: Hársfalvi Ákos, Németh Sándor - Keszthelyi Televízió


Egy osztrák házaspárt gázoltak halálra Várvölgynél
A 61 éves asszony és 69 éves férje a helyszínen életét vesztette.A zalai rendőrök néhány óra alatt megállapították annak a kerékpáros házaspárnak a személyazonosságát, akiket 2014. április 3-án 18 óra 35 perckor a 7343-as számú úton, Keszthely és Várvölgy között eddig még ismeretlen körülmények között gázolt el egy 33 éves várvölgyi férfi Peugeot típusú autójával. A balesetben az autó vezetője az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérülést szenvedett, a mentők kórházba vitték. A rendőrök végigjárták a környék összes szállodáját, kempingjét, panzióját és az adatgyűjtés során kiderült, hogy egy cserszegtomaji kempingben lakó osztrák házaspár ment el a délutáni órákban kerékpározni és estig nem tértek vissza. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal és minden kétséget kizáróan megállapították, hogy egy 61 nő és 69 éves férje a baleset áldozatai. A baleset körülményeit a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szakértő bevonásával vizsgálja.

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság   http://www.tvkeszthely.hu/hirek/5376/ket-halalos-aldozat-a-cserszegi-balesetben/
Képek : 
https://goo.gl/photos/a9eF8adiaUe3StjB7
 


04.04 Kitavaszodás a mentőállomás udvarán:  https://goo.gl/photos/Uf6rdKgaVitPmGTa8


04.04 A nyári gumik felszerelése a Németh Autójavítónál (aztán irány a következő betegért) https://goo.gl/photos/mGowr4X2pAiHs9Mk9


04.11.FALS BEJELENTÉS  Ilyen is van -sajnos. Történt pedig e napon;hogy a KIM autónkat a védőszentünkről elnevezett intézménybe riasztották "két napja tartó hasmenés" bejelentés miatt. Aztán a kiérkező egységnek azt kellett, hogy konstatálja,hogy a beteg- akire a bejelentés vonatkozott-már egy ideje elhunyt. (A biológiai halál biztos jelei már észlelhetőek voltak). Az meg már legyen a személyzet szégyene,hogy ezt nem észlelték. Sőt:még a kiérkező orvosnak is azt állították,hogy félórája még vérnyomást mértek neki... https://goo.gl/photos/CYemjB18f4LdKxaB7


04.18.Délelőtt egy 14 éves gyermeket gázolt személyautó Zalagyömörőnél a 84-es főúton.A sérült gyermek állapota miatt mentőhelikoptert is a helyszínre irányítottak. Az a sérültet ellátás után Ajkára szállította. VEOL hír : http://veol.hu/rendorsegi/gyermeket-gazoltak-1617037    képek: https://goo.gl/photos/YRbBFZ7Nd2TjV3xh6
Ugyanezen napon asthma cardiale miatt kérte az OMSZ segítségét a helyi kórház. 19/61 KIM ment a helyszínre, és a párhuzamosan riasztott  sármelléki helikopternek adta át a beteget.


04.23. Érdekes -sajnos az OMSZ-nál nem alkalmazott- betegmozgatást könnyítő megoldás egy betegszállító autóban: https://goo.gl/photos/ptfeqecXGyQ1FGQN8
Ugyanaznap mentés Ajkán + nem mindennapos körülmények+ között nem mindennapos helyről: https://goo.gl/photos/TH2akG9j7gd99kCFA


04.25.  Gyepűkajánban két férfi "ismeretlen folyadékot" (aminek mibenlétéről ellentmondásos állításaik voltak...)fogyasztott el;melynek következtében rosszul lettek. A helyszínre két(!) mentőhelikopter és 63KIM vonult a betegek ellátására és kórházba szállítására. https://goo.gl/photos/yLD2AjDTiknksNFK7
04.28. Gógánfára vetéléshez vonulás: https://goo.gl/photos/jrcLwZMHhwGPnjfX7


05.01. Egy kis lazítás nekünk is kijár: majális és főzőverseny Sümegen, a  várkertben :) https://goo.gl/photos/aazu9apTBZbR7urW7


05.02. Autóbaleset Csabrendek külterületénhttps://goo.gl/photos/GJXiN3xDG5WgdNds5


05.05. A sümegprágai óvodából érkezett egy kis csoport ,hogy megismerkedjen a mentőállomással; felszereléseinkkel; autóinkkal. A gyerekeknek bemutattuk a felszereléseket,a házimúzeumunkat és az új mentőautót;ami nagy sikert aratott náluk :)  https://goo.gl/photos/PBEPBNekt9PSE5LU6


05.06  Közel 6,5 millió forint értékben adtak át hasznos eszközöket a megyei mentőállomások képviselőinek a Veszprém Megyei Mentőszervezet 04 Alapítványa ünnepélyes kuratóriumi ülésén.Az alapítványnak a pénzt magánszemélyek és cégek az adójuk egy százalékából ajánlották fel. Erről is szólt Dr. Czirner József, az alapítvány titkára, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív igazgatója a veszprémi mentőállomáson tartott nyilvános kuratóriumi ülésen. Az összegyűlt pénzből többek között eset- és mentőkocsikba szükséges, a felszerelés praktikus tárolására szolgáló táskákat, vénakereső lámpákat, égési kötszereket, csontba lövő eszközöket vásároltak. (Utóbbit akkor kényszerülnek használni, ha a betegnek nincs tapintható vénája, a gyógyszert, infúziót ennek segítségével juttatják be a szervezetébe.)
Forrás : http://veol.hu/hirek/adomany-a-mentoknek-1620022
Az átadóról még több kép : https://goo.gl/photos/JQakeegPeJHcnxXN8


05. 07. 19:36 Végső szépészet ; utolsó simítások a Mercedesen mentőnap előtt :hátsó-felső csíkozás felrakása. https://goo.gl/photos/5nbUF8UFzhSeaWjg9


Mentők napi elismerés  :az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött 40 évi munkájának elismeréseként Nagy Gábor bajtársunk Kresz Géza- emlékérmet vehetett át Dr Burány Béla főigazgatótól a Budapesten tartott központi Mentők Napi megemlékezésen. Kitüntetéséhez innen is gratulálunk! Képek: https://goo.gl/photos/V1z4uchSig2ZhY499     https://goo.gl/photos/x8ZuLtDwKJekQGFw5


05.10. Garden party Csabrendeken. Köszönet a Bardon családnak! :)  képek : https://goo.gl/photos/kJn8q5aXWqLmwdms7


05.12  Május 10 - a mentők napja.(E napon alakult meg 1948-ban az OMSZ. )Hagyományainknak megfelelően idén is megtartottuk az évfordulóhoz kapcsolódva a nyílt napunkat -bár mivel a dátum hétvégére esett,ezért áttettük hétfőre. Az érdeklődés változatlan a város tanintézmények részéről:óvodai , általános iskolai,gimnáziumi látogatócsoportok kereseték fel az állomásunkat. Megismerkedhettek az éppen bent tartózkodó autóinkkal ,felszereléseinkkel;kipróbálhatták oktató -és gyakorlóeszközeinket.
Képek erről: https://goo.gl/photos/6poTH2eE9fCuJES16

Még mindig 05.12-e hétfő.. csendes esős nap volt. Ilyen napokon jut az emberek eszébe ,hogy három (!) nappal azelőtt leforrázta a lábát;vagy hogy például idős betegeket kórházba suvasszanak általunk kórházba juttassanak . A házigondozás /háziorvosi rendelés nappali felkeresése nem vetődött fel ez utóbbi esetben. ("Vizsgáljon meg és adjon (!) egy injekciót.." )
Mindkét autónk Ajkán:  https://goo.gl/photos/yLhzppfQ2HcbSdjL7


Az elmúlt napok másról sem szóltak mint legújabb "ismerősünkről" ,Yvettről .Nevezett hölgy elég haragosnak és kártékonynak bizonyult..16-án reggel a Devecser -Nemeshany közötti útszakaszon döntött ki egy újabb fát;amely viszont magával húzta az útjába kerülő légvezetékeket is. A kialakult úttorlasz felszámolására az ajkai tűzoltók érkeztek ki. Nekik viszont -a szakadó esőre és az áram alatt lévő vezetékekre tekintettel- meg kellett várniuk;míg az E.ON szakemberei áramtalanítanak. A fa kidőlése után ért oda 19/63 KIM autónk is,(KovácsTibor;Bardon Gyula). A hazajutásuk az előbb említett okok miatt nem volt lehetséges;ezért az OMSZ megyei irányítása a nappalos személyzetet küldte a helyszínre 19/62 KIM-el ami aztán a "lelépő " éjszakás személyzetet beszállította Sümegre. 19/63 a kárhely felszámolásáig biztosításként a helyszínen tartózkodott. Az ajkai tűzoltók munkáját innen is köszönjük !! Képek: https://goo.gl/photos/qBUvou9YonqWf43v5


05.18. Kamondra vonult 19/63 és a sármelléki helikopter. A bejelentés szerint gyermek kerékpárral esett el;fejsérült és eszméletlen .A megadott helyszínhez képest egy más címen találtuk meg az egyébként tényleg fejsérült gyermeket aki viszont a bejelentéshez képest nem volt eszméletlen. A nagyszámú rokonságnak viszont eszébe sem jutott,hogy a rémült gyerkőcnek legalább a vérző fejsebét bekötözze bármivel.. A gyermeket orvosi vizsgálat és sérülése ellátása után 19/61 szállította kórházba. Képek: https://goo.gl/photos/W1W4yhZFJ522WNZn7


Innen  19/61 Sümeg külterületére vonult. Mint a helyszínen kiderült a betegnél az előző napon ugyanazon panaszok miatt már az orvosi ügyelet is volt kinn - ám a felírt gyógyszereket nem váltották ki ;inkább hívták a 104-et...https://goo.gl/photos/SuuSV7vceDLo49Ds7


0529. Vonat gázolt embert Sümegnél. 14:33 -VEOL-hír szerint két óra előtt néhány perccel a Celldömölkről Keszthelyre tartó személyvonat Sümegnél egy jól működő fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjárónál gázolt el egy idős férfit. A MICS a mentéshez ideirányította a 19/63-on kívül asármelléki  mentőhelikoptert is.. A sérültet a helyszíni ellátás után a helikopter szállította kórházba.


05.31 Hétvégi előzetes :Sümeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület fennállásának 125. évfordulója
Képek: https://goo.gl/photos/ANRiTHeNHNszptWY8


06.01. A szombaton és vasárnap lezajlottak  a Sümegi  Tűzoltóság 125 éves jubileumához kapcsolódó rendezvények .Köszönet minden támogatónak minden segítségért; amit a rendezvények lebonyolításához nyújtott! 19/63 az ünnepi felvonuláson vett részt;majd ezt követően a sportpályán zajló rendezvények egészségügyi biztosítását végezte ( Két versenyző hölgy sérült meg a nap folyamán;nekik innen is jobbulást kívánunk !) Képek https://goo.gl/photos/eM7MaxLcRHUQBTD29


06.01. Miután  a JRT Ford derékba törte egy őz karrierjét,cserekocsi igénybevételére kényszerültünk. https://goo.gl/photos/f4Zayp41K6zFbrgV9
A Mercedes számos meglepetést tartogatott számunkra.. https://drive.google.com/open?id=0B40aQ0n7p6ERNS0wSUZUMHRmN0U


06.02. Kertészet- mert azzal is foglalkozunk: https://goo.gl/photos/pUH16R6D79WsGPRu9
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hvideo-xfa1/v/t43.1792-2/10285916_663669290379769_1617706817_n.mp4?oh=d23154f5c092e1260a1f389bc612f36d&oe=538DC135


06.05. érdekes kis nap volt ez. Reggel indításképpen egy stroke- sajnos a lysis az Ő esetében nem került szóba. Következett ezután egy dyspnoes beteg; kombinálva egy láncfűrészelés sérültjével. Levezetésképpen egy  autóbaleset egy sérülttel . A 84-es főúton árokba sodródott egy autó. A  gépjármű vezetőjét szállítottuk kórházba további kivizsgálásra helyszíni ellátás után.
Képek: https://goo.gl/photos/6wKBVrXjUkR2pSMh8


06.07.Családi nap az Óvodában Szombaton a Kompanik Zsófia óvodában tartottak családi napot.. Ezen részt vettek a rendvédelmi szervek is. A rendőség; tűzoltóság  autóival érkezett ;mi sajnos csak személyautóval.. A rendezvényen elsősegélynyújtási ismereteket osztottunk meg az érdeklődőkkel. https://goo.gl/photos/hCkiUqPELw9AZTmN7


06.08.  Gógánfai sportnapon is ott voltunk : fociban negyedikek lettünk -7 csapatból ; a főzőversenyen Simon Ferenc vezérletével az első helyet szereztük meg . :) A teljes album megtekintéséhez kattintás a linkre :https://goo.gl/photos/XNNQ96AKjaM4zLpy7
 


06.08. Az eseménydús nap este és éjjel is folytatódott: rovarcsípett gyermek ; kollapszus, napszúrás tarkította a szolgálatot.Mindkét autónk Ajkán,betegátadás után

20140608 éjszakai műszak

2014. június 14. 18:43 .Baleset a 8-as számú főúton Tüskevár térségében: az elsődleges információk szerint két személygépkocsi ütközött a 8-as számú főút 102. és 103. kilométerszelvénye között  Az ütközés következtében ketten beszorultak az autóba ,és súlyosan megsérültek . A balesettel érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés idejére 18 óra 00 perctől teljes útlezárás volt érvényben. A rendőrök a forgalmat mindkét irányból Tüskevár felé terelték. A kárhely felszámolásában részt vett az ajkai tűzoltóság, a  sümegi KIM 19/63  és a sármelléki mentőhelikopter is.


06.15. 112 -?? Először bukkant fel a mentőállomás életében a 112-es rendszer; mint hívásfogadó fél. Miskolcról érkezett megkeresés, hogy az egyik helyi lakótelepen találjunk meg egy beteget. Még jó,hogy véletlenül a sümegi állomás személyzete ismerte a beteget;mert így legalább tudták a lakcímet. Ismét beigazolódni látszik a helyismeret teljes hiányának problémája, mint létező probléma. A beteget szerencsére a gyanított címen megtalálta az egység és kórházba szállította.


0618. Már megint szerda;heti takarítás az ITY827-en : https://goo.gl/photos/HLyt9mLPTpqWKJ189
A sürgősségi ellátásról és a mentők igénybevételéről egyeseknek sajátos elképzeléseik vannak..Fáj az állampolgár nagylábujja, mert  HÁROM napja belerúgott a fűnyíróba = mentőt hív.
EGY hónapos panaszok miatt háziorvos beutalja  az állampolgárt a másnapi szakrendelésre. Az állampolgár lekési (?) a reggeli buszt = mentőt hív.


06.19.  Nem mindennapos eset: személyautó kerékpárost gázolt Sümegprágán. 19/61 ment a településre, ahol kiderült ;hogy a gázoló:

  1. a személyi sérüléses balesetről "elfelejtett"bejelentést tenni.
  2. a sérültet elsősegélynyújtás nélkül a helyszínről elvitte annak lakására
  3. Onnan annak családja szállítja a helyi orvosi rendelőbe a sérültet.
  4. A bejelentést és a  primer ellátást végül az orvos teszi meg.
  5. A súlyos fejsérültet 19/63 szállította kórházba.

06.24. Kocsicserék korát éljük: https://goo.gl/photos/vcTfJoAddBADuRRU7


06.23. Felügyelet nélkül játszó kisgyermek elesett;fejét az udvaron heverő kőbe ütötte. Homlokán a bőr felrepedt és erősen vérezni kezdett. Családja semmiféle elsősegélyben nem részesítette. (Viszont legalább mentőt hívtak hozzá ). A síró,rémült gyermeket sikerült megnyugtatnunk;sérülését elláttuk; valamint egy plüssnyuszival ajándékoztuk meg. https://goo.gl/photos/fX94GDJbuqo1gB9p8 


06.26.  Furcsa történet de sajnos nem meglepő: kilenc éves gyermek lábát egy szeg felhasítja. kórházba viszik;ott sérülését ellátják. A szülőknek szóban és írásban elmagyarázzák,hogy a sérült lábat  pihentetni szükséges ;nem szabad terhelni és lógatni, ill. megadott napokon átkötözni kell. Szülők persze hogy nem tartják kordában a gyereket és az kutyakergetés közben elesik = a friss varrat szétszakad. Szülő tehát elkezd aggódni és elvisz a vérző lábú gyermekét ( bármiféle sebellátás nélkül) az orvosi ügyeletre, ahol a gyermek sérülését elsődlegesen ellátták. Aggódó szülő a gyereket otthagyja;elmegy tankolni. A közben megérkező 19/62 KIM a gyermeket felvette és elvitte kórházba további ellátásra. Aggódó szülő itt  éri utol a gyermeket; és megállapította, hogy " az orvosok rosszul varrták össze a sebet" . Az hogy esetleg a saját felelősségén elgondolkodjon;az fel sem vetődött benne. Az ,hogy a gyermekét ellátó személyzetnek egy köszönöm / viszontlátásra szót mondjon -az sem. Kép: https://goo.gl/photos/mn8Pi8ZbvG4GdGYt5

 

Belépés
Site Translate - 2
Widget By SafeTricks
Mini chat
Zene
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 75
Oszd meg !